Φάρος , το γραφικό ψαροχώρι…

Ο Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου και ήταν το επίσημο λιμάνι έως το 1883. Το όνομά του οφείλεται στην εγκατάσταση φάρου, στην είσοδο του λιμανιού για την ναυσιπλοΐα, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα Ν.Α. της εισόδου του λιμανιού και παράπλευρα στο μοναστήρι του Σταυρού, από το οποίο η θέα προς τη Χρυσοπηγή και τα απέναντι νησιά είναι μαγευτική!

Είναι ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό, απ’ όπου και ξεκινάει το πιο πολυπερπατημένο μονοπάτι της Σίφνου που οδηγεί στη Χρυσοπηγή. Από το Φάρο επίσης, ξεκινάνε και μονοπάτια προς το Κάστρο και τα Εξάμπελα. Στη δυτική αγκάλη του κόλπου του, σώζονται ερείπια από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία, για τη μεταφορά του και επεξεργασία του στο Λαύριο και ακριβώς από πάνω τους, στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη, απ’όπου η θέα προς το βράχο της Χρυσοπηγής, την παραλία του Αποκοφτού και τις τρεις παραλίες του Φάρου είναι πανοραμική!

Στην είσοδο του λιμανιού εκτείνεται ο βράχος της Χρυσοπηγής, αποκομμένος από τη στεριά, πάνω στον οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου της Σίφνου. Στην παραλία του Φάρου υπάρχει το πανέμορφο ξωκλήσι του Αϊ Γρηγόρη και το γραφικό εκκλησάκι του Άι Νικόλα. Παλαιότερα ήταν ζωντανός οικισμός αγγειοπλαστών με αρκετά αγγειοπλαστεία, τα οποία δυστυχώς σήμερα δεν λειτουργούν.

Στον Φάρο υπάρχουν  τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες:

  1. Η κεντρική του Φάρου, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, που διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες-σνακ μπαρ και παντοπωλείο (mini-market). Στην προβλήτα του Φάρου υπάρχει μικρό πετρόκτιστο θεατράκι στο οποίο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης στον οικισμό υπάρχει και δημοτικό πάρκινγκ.
  2. Η παραλία του Γλυφού (το όνομά της πήρε από πηγάδι με γλυφό νερό που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα) στην οποία οδηγούμαστε από ένα μικρό μονοπάτι που αρχίζει από την δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου και δεν έχει  κανένα κτήριο στην άμμο. Από το Γλυφό αρχίζει όμορφο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Αποκοφτού και στη Χρυσοπηγή. Και από τις δυο αυτές παραλίες είναι ορατή η σκάλα των μεταλλείων και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος του ορυχείου της περιοχής. Σε όλη τη διαδρομή του μονοπατιού υπάρχει διακριτικός φωτισμός καθ’όλη τη διάρκεια της νύκτας.
  3. Επίσης η Φασολού που βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου και στην οποία οδηγούμαστε, είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Φάρο -δίπλα από τη στάση των λεωφορείων-, είτε από την άσφαλτο και διαθέτει ένα εστιατόριο. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου.

Τέλος, υπάρχει και η βραχώδης ακτή Άσπρα Γκρεμνά, που βρίσκεται στην διαδρομή της εισόδου του αμαξωτού δρόμου προς Φασολού.

Φωτογραφίες του Φάρου